گروه مطالعاتی امید (درس مبانی فناوری اطلاعات)

شرح گزارش مطالعات گروهی مرتبط با درس مبانی فناوری اطلاعات

شرح گزارش مطالعات گروهی مرتبط با درس مبانی فناوری اطلاعات

بدترین پیش‌بینی‌های فناوری

یکی از گزارشاتی که در آخرین شماره‌ی گزارش کامپیوتر آمده‌است، «بدترین پیش‌بینی‌های فناوری‌»‌ست.

واقعا نکات آموزنده بسیاری در این گزارش وجود دارد، پیش‌بینی‌هایی در سالیان دور مبنی بر شکست طرح‌هایی که اتفاقا امروزه یکی از موفق‌ترین ها در عرصه فناوری می‌باشند. مطلبی جالب و مستند، نگاهی به آن بیاندازید:


در دنیای فناوری، پیش‌بینی‌ها فراوان بوده‌اند و در واقع، همین پیش‌بینی‌ها، پیشران فناوری گشته‌اند. برخی کارشناسان تلاش می‌کنند حدس‌های عالمانه درباره جهت حرکت فناوری بزنند، در حالی که برخی دیگر، در واکنش به فناوری‌هایی که می‌توانند باعث رونق (یا تهدید) کسب و کارشان شوند به پیشگویی می‌پردازند. 
همان‌گونه که همه می‌دانیم، پیش‌بینی اتفاقاتی که ظرف 5، 10 یا 30 سال آینده خواهد افتاد تقریباً ناممکن است، امّا برخی پیش‌بینی‌ها به قدری اشتباه بوده‌اند که ضرب‌المثل شده‌اند. آنچه در زیر می‌آید، 10 تا از بدترین و اشتباه‌ترین پیش‌بینی‌هایی است که توسط نام‌های بزرگ و افراد سرشناس به عمل آمده است. برخی از این پیش‌بینی‌ها مربوط به زمان‌هایی است که هنوز فرا نرسیده اما از هم‌اکنون می‌توان با اطمینان گفت که کاملاً اشتباهند و محقق نخواهند شد.

    1.آیفون بختی ندارد

    «هیچ بختی برای این‌که آیفون سهم مهمی از بازار را به دست آورد، وجود ندارد.»
    استیو بالمر، رئیس مایکروسافت (اپریل 2007) 
    اگر به سال 2007 بازگردیم، دنیا در تب و تاب آیفون که صفحه نمایش آی‌پاد را با یک مرورگر تمام عیار ترکیب کرده و صفحه نمایش لمسی را معرفی کرده بود، می‌سوخت. استیو جابز ادعا می‌کرد که آیفون پنج سال از بقیه رقیبان پیش است امّا رئیس مایکروسافت چنین اعتقادی نداشت. 
    بالمر قیمت بالای آیفون (499 دلار) را یکی از دلایل شکست آن می‌دانست. اگر به 2013 بازگردیم، آیفون 42 درصد سهم بازار تلفن‌های هوشمند آمریکا و 1/13 درصد سهم بازار جهانی را در اختیار دارد.

    2.چه نیازی به رایانه شخصی خانگی وجود دارد؟

    «هیچ دلیلی وجود ندارد که کسی بخواهد در خانه‌اش رایانه داشته باشد.»
    کن اولسن، رئیس شرکت دیجیتال، 1977
    کن اولسن، رئیس و بنیان‌گذار شرکت دیجیتال اکوئیپمنت در همایش «جامعه جهان آینده» در بوستن، جمله بالا را بر زبان آورد. البته بعداً او ادعا کرد که منظورش بد فهمیده شده و آنچه او گفته درباره رایانه‌هایی بوده که تمام کارهای خانه را کنترل کنند. با وجود این، شرکت دیجیتال رقابت در زمینه رایانه‌های بزرگ را به آی‌بی‌ام باخت و هیچگاه در بازار رایانه‌های شخصی نیز موقعیت چندانی کسب نکرد. اولسن در سال 1992 با فرد دیگری جایگزین شد و در 1998 شرکت دیجیتال به شرکت کامپک فروخته شد. با وجود کاهش فروش، مؤسسه آی‌دی‌سی فروش رایانه‌های شخصی در سال 2013 را 345  میلیون دستگاه پیش‌‌بینی کرده است.

    3.ماشین‌های پرنده تا سال 1944

    «ظرف دو دهه آینده، ماشین‌ها با بال‌های پرنده ساخته خواهند شد.»
    ادی ریکن باکر، خلبان (1924) 
    ادی ریکن‌باکر، خلبان پر آوازه، در جولای 1924 در مجله پاپیولار ساینس، در مقاله‌ای جمله بالا را نوشت. او پیش‌بینی کرد که این ماشین‌ها بدنه‌ای شبیه قایق‌های موتوری تندرو خواهند داشت و با دو بال 5/7 متری در عقب خواهند توانست پرواز کنند. 
    اکنون با گذشت 69 سال، هنوز مخترعان و مبتکران از پای ننشسته‌اند. «هواپیمای جاده‌ای» به نام تِرافوجیا ترانزیشن به تازگی نخستین پرواز عمومیش را انجام داده است. این نخستین هواپیمایی است که در کمتر از یک دقیقه می‌تواند حالتش را از پرواز به رانندگی و بالعکس تغییر دهد. شرکت سازنده‌اش ادعا می‌کند که شما می‌توانید به هر یک از 5000 فرودگاه عمومی آمریکا پرواز کنید و قیمت پیش سفارش آن 279 هزار دلار است. قرار است تولید آن از 2015 آغاز شود.

    4.رایانه‌های لوحی از بین می‌روند.

    «ظرف 5 سال، فکر نمی‌کنم دیگر دلیلی برای داشتن یک رایانه لوحی وجود داشته باشد.»
    تورستن هاینز، رئیس شرکت بلک‌بری (2013)
    احتمالاً او می‌خواست خاطره رایانه‌های لوحی بدفرجام پلی‌بوک را پشت سربگذارد و شاید دستگاه‌های کوچکی که آی‌پد نام دارد را فراموش کرده بود. تورستن هاینز در یک برنامه زنده تلویزیونی جمله بالا را بر زبان آورد و افزود «رایانه‌های لوحی، مدل کسب و کار خوبی نیستند.» البته او یکماه بعد گفت «ما به آینده رایانه‌های لوحی، هر چه که باشد، علاقه‌مندیم.» اما به نظر می‌رسد برای بلک‌بری خیلی دیر شده باشد. 
    فروش رایانه‌های لوحی هنوز بسیار بالاست و در سه ماهه نخست سال 2013 نسبت به دوره مشابه سال قبل 142 درصد رشد داشته است. در سه ماهه دوم 2013، بیش از 6/34 میلیون رایانه لوحی اندروید به فروش رسیده است. اپل نیز با وجود کاهش فروش، 14 میلیون آی‌پد در همین سه ماهه به فروش رسانده است. آخرین خبر این که آموزش و پرورش منطقه لس‌آنجلس، 640،000 رایانه لوحی برای دانش‌آموزان سفارش داده است.

    5.پرداخت حق‌اشتراک برای خرید موسیقی از بین خواهد رفت

    «مدل پرداخت حق اشتراک برای خرید موسیقی، مدل ورشکسته‌ای است.»
    استیو جابز، رئیس اپل (2003)
    درباره بسیاری از چیزها مانند پیش‌بینی عصر پس از رایانه‌های شخصی و از بین رفتن حافظه درخشی ، حق با استیو جابز، بنیان‌گذار و رئیس شرکت اپل، بوده است. اما پیش‌بینی او درباره تکامل موسیقی دیجیتال درست از آب در نیامده است. در ماه فوریه 2013، 25 میلیاردمین آهنگ از فروشگاه اپل خریداری شد. امروز، سرویس اسپوتیفای بیش از 6 میلیون مشترک دارد که با پرداخت حق اشتراک می‌توانند به هر موزیکی که می‌خواهند گوش دهند.

    6.خرید از راه دور ، با استقبال روبرو نخواهد شد.

    «خرید از راه دور، با وجودی که کاملاً امکان‌پذیر است، امّا با استقبال روبرو نخواهد شد.»
    مجله تایم (1966)
    اگر شما خودتان را در آن دوره زمانی قرار دهید، مطمئناً می‌توانید دریابید که چرا بسیاری شک داشتند که خرید از راه دور مورد استقبال قرار گیرد. بهترین چیزی که در آن زمان برای خرید از راه دور وجود داشت، فهرست (کاتالوگ) فروشگاه سیرز برای سفارش خرید کریسمس بود. 605 صفحه داشت که 225 صفحه آن به اسباب‌بازی‌ها و 380 صفحه به هدایایی برای بزرگ‌ترها اختصاص داشت. 
    دلیل مجله تایم برای آن‌که خرید از راه دور با استقبال روبرو نخواهد شد این بود که «خانم‌ها دوست دارند از خانه خارج شوند، دوست دارند خریدهایشان را به دست بگیرند و حمل کنند و دوست دارند بتوانند با دیگران در مورد خرید کردن تبادل نظر کنند.» تجارت الکترونیکی همه چیز را تغییر داده است. براساس گزارش ای‌مارکتر، فروش برخط در سال 2012 برای نخستین بار از مرز یک تریلیون (1000 میلیارد) دلار فراتر رفت. وبگاه آمازون به تنهایی در سه ماهه دوم سال 2013، 7/15 میلیارد دلار فروش داشته است.

    7.استقبال از تلفن هوشمند ویندوز فون

    «تا سال 2015، تلفن‌های هوشمند ویندوز فون، دومین تلفن هوشمند پرفروش خواهد شد.»
    مؤسسه‌های آی‌دی‌سی و گارتنر (2011) 
    پس از شراکت راهبردی مایکروسافت و نوکیا، تحلیل‌گران به این باور رسیدند که این دو شرکت، بازار تلفن‌های هوشمند را متحول خواهند کرد. در واقع، هم آی‌دی‌سی و هم گارتنر پیش‌بینی کردند که ویندوز فون تا سال 2015 جایگزین iOS اپل به عنوان دومین سیستم عامل تلفن‌های هوشمند خواهد شد. 
    ویندوز فون در حال حاضر 4 درصد سهم بازار در آمریکا را در اختیار دارد و تلفن هوشمند جدید نوکیا به نام لومیا 1020با دوربین 41 مگاپیکسلی، بهترین تلفن دوربین‌دار جهان است. امّا تا رتبه 2 فاصله بسیار زیادی دارد. اپل جایگاهش را در رتبه دوم (پس از اندروید) محکم کرده و آی‌دی‌سی و دیگران در پیش‌بینی‌هایشان تجدید نظر کرده‌اند. آن‌ها اکنون می‌گویند «همه به دنبال به دست آوردن رتبه سوم هستند و رقابت بین ویندوز فون و بلک‌بری است.»

    8.اینترنت فرو می‌پاشد

    «من پیش‌بینی می‌کنم که اینترنت در سال 1996 به طرز فاجعه‌باری فرو خواهد پاشید.»
    رابرت مِتکاف، از مخترعان اِترنت (1995) 
    آیا می‌دانستید که کسی که از مخترعان اِترنت بوده است، از بین رفتن وب را پیش‌بینی کرده بود؟ او در سال 1995 در گفتگویی با نشریه اینفوورلد این جمله را به زبان آورد. اما چرا او چنین حرفی زد؟ او درباره ظرفیت و گنجایش اینترنت حرف می‌زد و این که آیا زیرساخت و شالوده وب می‌تواند زیر بار چنین تقاضای فزاینده‌ای تاب آورد. او به همین پیش‌بینی بسنده نکرد و در سال 2011 به نشریه تِک کرانچ گفت که «حباب شبکه‌های اجتماعی، مثل سایر حباب‌ها خواهید ترکید.» نگاهی به فیسبوک بیندازید!

    9.رایانه لوحی هیولت پاکارد پرفروش‌ترین رایانه لوحی خواهد شد.

    «در بازار رایانه‌های لوحی، ما شماره 1 خواهیم شد.»
    اریک کادور، نایب رئیس هیولت پاکارد (2010)
    هیولت پاکارد (HP )  وقتی در سال 2010 شرکت پالم را به قیمت 2/1 میلیارد دلار خریداری کرد، خیلی به webOS خوش‌بین و امیدوار بود. این بُن‌سازه ، محور و رکن اصلی راهبرد سیّار HP قرار گرفت که با رایانه لوحی «تاچ پد» آغاز شد. خوش‌خیالی در ابتدا آنقدر زیاد بود که اریک کاور مطمئن بود که موفقیت هیولت پاکارد در زمینه رایانه‌های شخصی به بازار رایانه‌های لوحی نیز سرایت خواهد کرد. به همین خاطر بود که جمله بالا را بر زبان آورد. او گفت «ما از شماره 1 هم بهتر خواهیم شد. شماره 1-پِلاس.» رایانه‌های لوحی تاچ پد در عمل بسیار بد از آب در آمدند و HP تنها پس از گذشت 7 هفته، تولید تاچ پد و تمام سخت‌افزارهای webOS را متوقف کرد.

    10.تلفن همراه جای تلفن معمولی را نخواهد گرفت.

    «تلفن‌های همراه مطلقاً نمی‌توانند جایگزین تلفن‌های سیمی شوند.»
    مارتی کوپر، مخترع و پدر تلفن‌های همراه (1981) 
    چه کسی باور می‌کند که فردی که از او به عنوان پدر تلفن‌های همراه یاد می‌کنند، امکانات بالقوه اختراعش که دنیا را تکان داد را نشناسد؟ مارتی کوپر که در آن زمان (1981) مدیر بخش پژوهش شرکت موتورولا بود به مجله کریستین ساینس مانیتور گفت که چرا تلفن‌های همراه در آینده نزدیک جایگزین تلفن‌های سیمی نخواهند شد. او گفت «تا ما زنده‌ایم تلفن‌های همراه آنقدر ارزان نخواهد شد که جای تلفن‌های سیمی را بگیرند.»
    براساس آخرین مطالعه انجام گرفته، تعداد آمریکایی‌های بالغی که تلفن همراه دارند امّا فاقد تلفن سیمی می‌باشند در نیمه نخست سال 2012، به 34 درصد افزایش یافته است. تعداد کسانی که تلفن زمینی دارند و فاقد تلفن همراه بوده‌اند، 8 درصد بوده است.

ترجمه‌ی ابراهیم نقیب‌زاده مشایخ


منبع 

     Mark Spoonauer, Laptopmag.com, August 18,2013. " 10 Worst Tech Predictions of All Time "

    به نشر شما آیا این پیش‌بینی‌ها عجیب نبودند؟ دلایل این پیش‌بینی‌ها چه بوده، پس به نظر می‌رسد نگاه بدبینانه به فناوری چندان راهگشا نخواهد بود


  • مهدی بلباسی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی